Vinařská oblast Emilia-Romagna, která se nachází na severu Itálie, je jedním ze skrytých klenotů italského poloostrova. S klasifikací IGT (Indicazione Geografica Tipica) nabízí enologické bohatství, které sahá od pobřeží Jaderského moře až po úpatí Apenin. Emilia-Romagna je proslulá svými kulinářskými a vinařskými tradicemi a je domovem ikonických měst, jako jsou Bologna, Parma a Modena. Je kolébkou slavného Lambrusca, svěžího a ovocného šumivého vína, které je často spojováno s lahodnou regionální kuchyní.
Kromě Lambrusca Emilia-Romagna produkuje Pignoletto, živé a aromatické bílé víno, a také Sangiovese, plné červené víno, které může soupeřit se svými toskánskými protějšky. Tuto rozmanitost lze vysvětlit různorodostí půd a klimatu v regionu, což umožňuje produkci vín, která dokáží oslovit všechny chutě. Pro ty, kteří se odváží do správy vinných sklepů, je pochopení a objevování Emilie-Romagny pozváním k objevování autentických a typických vín, která jsou ideální pro obohacení sbírky. Ať už jste začátečník, nebo odborník, kouzlo Emilie-Romagny vás jistě uchvátí a obohatí vaše enologické znalosti.