| Balení | Láhev (75 cl) |
|---|---|
| Typ | Víno |
| Barva | Červené |
| Ročník | 1997 |
| Země | Itálie |
| Typ označení | DOC |
| Oblast | Toskánsko |
| Označení | Nespecifikováno |
| Vinařství | Tenuta San Guido bolgheri tuscany |
| Cuvée | Sassicaia |
| Aktuální fáze |
Úpadek
|
*Hodnoty zobrazené zde jsou odhady poskytnuté uživateli aplikace Viniou a nepředstavují nabídku k prodeji.*
| Láhev (75 cl) | |
| 2025 | 805,15 € |
|---|
──── 🍷 ────
👉 Nebo Podrobnosti o aplikaci.
Viniou – zjednodušená správa vašeho vinného sklepa
|
Mladost
1997 - 2001
|
Zralost
2002 - 2008
|
Vrchol
2009 - 2021
|
Úpadek
2022 - 2031+
|
| Odrůda | Procento |
|---|---|
| Cabernet Sauvignon | 85 % |
| Cabernet Franc | 15 % |
Tenuta San Guido Sassicaia 1997 je ikonické cervené víno pocházející z Toskánska, konkrétne z oblasti Bolgheri, které se stalo symbolem „Supertoskáncu“. V tomto cuvée dominují odrudy Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc v ruzném pomeru podle rocníku, což výslednému vínu dodává ušlechtilou strukturu, výraznou aromatickou komplexnost a dlouhý potenciál zrání. Rocník 1997 byl v Toskánsku mimorádne príznivý – léto bylo dlouhé a teplé, hrozny prešly do sklizne za optimálních podmínek, což se projevilo v mimorádné vyzrálosti a výborné strukture vín. Víno zrálo 24 mesícu v barikových sudech z francouzského dubu, což mu propujcilo elegantní trísloviny a sametový povrch.
Toskánsko je krajem s bohatou vinarskou tradicí, jehož vinice se rozkládají na zvlnených kopcích v blízkosti Tyrhénského more. Bolgheri, kde Sassicaia vzniká, je ceneno pro unikátní mikroklima: kombinace morských vetru, teplého slunce a kamenité, šterkovité pudy propujcuje vínum z této oblasti minerální ráz, svežest a charakter, který je odlišuje od jiných toskánských apelací. Sassicaia byla mimochodem jedním z prvních toskánských vinarství, která zacala vysazovat francouzské odrudy a zrát v barikových sudech, címž získala svetové renomé.
Sassicaia 1997 si prímo ríká o spojení s výraznými a sofistikovanými pokrmy. Výtecne doprovodí silneji korenené cervené maso jako je steak fiorentina, grilovaná hovezí žebra ci nadívaná pernatá zverina. K typické toskánské kuchyni doporucuji ossobuco s bylinkami nebo ragú z divociny, jehož sílu a aromaticnost víno podtrhne. Skvelá volba je také vyzrálý parmazán nebo pecorino toscano.
Pri degustaci nechte víno pred servírováním minimálne hodinu dekantovat, aby se mohlo plne rozvinout jeho vícevrstvé aroma s tóny cerného rybízu, tabáku a cedru, korenitosti a jemné mineralite. Ideální teplota podávání je 16-18°C. Venujte tomuto výjimecnému vínu pozornost i cas, odmení Vás nezapomenutelným zážitkem.
Posuňte správu svého vinného sklepa na Víno s Viniou!
Sledujte, organizujte a objevujte své Víno s přehledem.
Stáhněte si Viniou a spravujte svůj sklep v Víno jako expert!
Všechny informace, které zde vidíte o láhvi Víno Nespecifikováno Tenuta San Guido bolgheri tuscany - Sassicaia - 1997, lze automaticky přidat k vašim vlastním vínům prostřednictvím softwaru pro správu vinného sklepa Viniou jednoduše zadáním názvu vašeho vína nebo naskenováním jeho etikety. Využijte náš nástroj pro správu vinného sklepa k rychlému vytvoření a uspořádání vašich vlastních vinných karet.