| Balení | Láhev (75 cl) |
|---|---|
| Typ | Víno |
| Barva | Červené |
| Ročník | 1990 |
| Země | Francie |
| Typ označení | AOC |
| Oblast | Bordeaux |
| Označení | Saint-Émilion Grand Cru |
| Vinařství | Couvent des Jacobins |
| Aktuální fáze |
Úpadek
|
*Hodnoty zobrazené zde jsou odhady poskytnuté uživateli aplikace Viniou a nepředstavují nabídku k prodeji.*
| Láhev (75 cl) | |
| 2025 | 225,40 € |
|---|
──── 🍷 ────
👉 Nebo Podrobnosti o aplikaci.
Viniou – zjednodušená správa vašeho vinného sklepa
|
Mladost
1990 - 1994
|
Zralost
1995 - 2001
|
Vrchol
2002 - 2019
|
Úpadek
2020 - 2029+
|
| Odrůda | Procento |
|---|---|
| Merlot | 80 % |
| Cabernet Franc | 15 % |
| Petit Verdot | 5 % |
Couvent des Jacobins 1990 ze slavné apelace Saint-Émilion Grand Cru je znamenitou ukázkou pravého bordeauxského vína. Víno je prevážne složeno z odrudy Merlot, s menším podílem Cabernet Franc a prípadne i Cabernet Sauvignon, což je typické práve pro tuto oblast. Rocník 1990 patrí v Bordeaux mezi mimorádne úspešné, charakterizovaný teplým suchým létem a dokonalým dozráním hroznu. Zrání ve francouzských dubových sudech dodalo tomuto vínu príjemnou komplexnost, hluboké tóny cerného rybízu, švestek, lehké podtóny tabáku, cedru a jemného korení. S vekem získalo víno sametove hebkou strukturu, elegantní taniny, harmonii a dlouhý, ušlechtilý záver.
Oblast Saint-Émilion se nachází na pravém brehu reky Dordogne a je známá svými vápenitými a jílovito-píscitými pudami, které dávají vínum z této cásti Bordeaux bohatost, sílu i eleganci. Saint-Émilion je nejen významnou vinarskou oblastí zapsanou na seznamu UNESCO, ale i místem s hlubokou historií výroby vína sahající až do rímských dob. Mírné oceánické klima s dostatecnými srážkami a teplými léty poskytuje ideální podmínky zejména pro dozrávání odrudy Merlot.
Takto vyzrálé Grand Cru se skvele snoubí s pokrmy francouzské klasiky. Doporucuji napríklad jehnecí na bylinkách, hovezí filet s hríbky, dušené kachní prso ci jemné sýry jako Comté nebo Saint-Nectaire. Vynikající je i s tradicním jídlem z regionu – entrecôte à la bordelaise nebo bohatými zverinovými ragú.
Pri podávání doporucuji nechat víno minimálne hodinu pred servírováním dekantovat, aby se otevrelo naplno jeho aroma. Ideální teplota pro servírování je 17–18 °C, což podtrhne jeho noblesu a umožní vyniknout bohatství chutí a vuní.
Optimalizujte správu svého sklepa s Víno díky Viniou!
Sledujte, organizujte a objevujte své Víno s lehkostí.
Stáhněte si Viniou hned teď a proměňte správu svého sklepa na Víno v plynulý a intuitivní zážitek!
Všechny informace, které zde vidíte o lahvi Víno Saint-Émilion Grand Cru Couvent des Jacobins - 1990, lze automaticky přidat do vašich vlastních Víno prostřednictvím. aplikace Viniou zadáním názvu vašeho Víno nebo naskenováním jeho etikety. Využijte náš nástroj pro správu vinného sklepa k vytvoření a organizaci vašich personalizovaných položek Víno během okamžiku.