Malvasia je historický a rozmanitý révový cép používaný k výrobě bílých, růžových i červených vín. Ve sklenici Malvasia obvykle zaujme intenzivním aromatem květin, zralých broskví, meruněk, medu a bylin, často doplněným lehkými tóny muškátu nebo koření. Na patře nabízí Malvasia plné, harmonicky kulaté tělo, svěží kyselinu a jemně olejnatou strukturu. Typická je jemná ovocnost s doteky tropického ovoce, citrusů nebo sušeného ovoce.
Mezi hlavní pěstitelské regiony patří Itálie, především Sicílie, Friuli, Toskánsko a Sardinie, dále Španělsko (např. Kanárské ostrovy) a Portugalsko (zejména Madeira). Vína z Malvasie zahrnují svěží suchá vína, aromatická polosuchá nebo sladká dezertní vína, i komplexní fortifikované typy, jako je Madeira či Vinsanto.
Malvasia skvěle doplňuje mořské plody, pikantní středomořskou kuchyni, drůbeží maso a jemné sýry. Sladší varianty jsou výborné k ovocným dezertům, mandlovým koláčům nebo foie gras. Díky své univerzálnosti a bohaté aromatice je Malvasia ceněna jak samostatně, tak v rámci kupáží.
Itálie
Španelsko
Slovinsko
Portugalsko
Francie
Recko
──── 🍷 ────
👉 Nebo Podrobnosti o aplikaci.
Viniou – zjednodušená správa vašeho vinného sklepa