Liguria, zasazená mezi Tyrhénským mořem a pohořím Apenin, je skutečným klenotem severozápadní Itálie. Tento úzký a kopcovitý region, i když malý svou rozlohou, je obrovský svou rozmanitostí vín. S pouhými 1 500 hektary vinic má Liguria bohatou vinařskou tradici sahající až do římských dob. Středomořské klima, charakterizované horkými léty a mírnými zimami, nabízí ideální terroir pro některé jedinečné odrůdy původního původu.
Region je především známý pro své svěží a aromatické bílé víno, zejména z odrůd Pigato a Vermentino, které zde vládnou. Tato vína se vyznačují vůní bílých květů a citrusovými tóny, což je ideální k podávání s mořskými plody typickými pro ligurskou kuchyni. Strmé kopce Cinque Terre rovněž produkují Schiacchetrà, sladké víno ceněné pro své složité nuance.
V rámci označení DOC odráží Liguria oddanost řemeslné výrobě vína a závazek k tradici. Pro milovníky správy sklepů je objevování ligurských vín příležitostí otevřít se autentické středomořské chuťové paletě, která se hodí k obohacení jejich sbírky.