Hercegovina, region nacházející se na jihu Bosny, je rozvíjejícím se vinařským terroirem, který začíná přitahovat pozornost milovníků vína po celém světě. Díky středomořskému klimatu s horkými a suchými léty a mírnými zimami nabízí tato oblast ideální prostředí pro vinařství. Půdy, často vápenité a kamenité, přispívají ke složitosti a jedinečnému charakteru vín produkovaných zde.

Mezi ikonické odrůdy Hercegoviny patří Blatina a Žilavka. Blatina, černé hrozno, dává vzniknout červeným vínům bohatým na aromata červeného ovoce a koření, s jemným nádechem minerálních chutí. Naproti tomu Žilavka je tradiční bílá odrůda, která produkuje svěží, lehce květinová vína s citrusovými tóny, ideální pro letní degustace.

Mnoho producentů v Hercegovině se věnuje udržitelným vinohradnickým postupům a někteří se dokonce obrací k ekologickému vinařství, aby zachovali přirozené bohatství a biologickou rozmanitost této oblasti. Celkově se Hercegovina i nadále vyznačuje svými jedinečnými víny a závazkem vinařů k excelenci, což z ní činí region, který by měli milovníci vína sledovat.