Nachází se na jih od Alp, vinařská oblast Ticino ve Švýcarsku se těší mírnému a slunečnému klimatu, které je příznivé pro pěstování vinné révy. Tato oblast se vyznačuje svou jedinečností a spojením s italskou vinařskou tradicí, což se odráží ve stylech jejich vín. Ticino je především známé pro odrůdu Merlot, která představuje více než 80 % produkce. Tato odrůda, zavedená na počátku 20. století, se rozvíjí v jílovitých půdách a mikroklimatu regionu, a produkuje plná červená vína, bohatá na tóny černého ovoce a kořeněné náznaky, stejně jako bílá vína známá jako 'Merlot Bianco'. Označení kontrolovaného původu (AOC) garantuje kvalitu a původ ticinských vín, což vzdává hold tradičním metodám při integraci moderních technik. Kromě Merlotu nabízí Ticino také místní speciality jako Bondola a amigne, které jsou méně známé na mezinárodní úrovni, ale dodávají různorodý nádech do svého vinařského portfolia. Zkoumání ticinských vín umožní milovníkům vína objevit dynamický švýcarský region, kde se snoubí vášeň a vinařská excelence, aby nabídly nezapomenutelné chuťové zážitky.