| Balení | Láhev (75 cl) |
|---|---|
| Typ | Víno |
| Barva | Červené |
| Ročník | 2009 |
| Země | Itálie |
| Typ označení | DOC |
| Oblast | Piemont |
| Označení | Barolo |
| Vinařství | Capellano |
| Cuvée | Pie Rupestris |
| Aktuální fáze |
Vrchol
|
*Hodnoty zobrazené zde jsou odhady poskytnuté uživateli aplikace Viniou a nepředstavují nabídku k prodeji.*
| Láhev (75 cl) | |
| 2025 | 430,00 € |
|---|
──── 🍷 ────
👉 Nebo Podrobnosti o aplikaci.
Viniou – zjednodušená správa vašeho vinného sklepa
|
Mladost
2009 - 2012
|
Zralost
2013 - 2018
|
Vrchol
2019 - 2028
|
Úpadek
2029 - 2038+
|
| Odrůda | Procento |
|---|---|
| Nebbiolo | 100 % |
Barolo DOC "Pie Rupestris" 2009 od vinarství Capellano je fascinující ukázkou tradicního piemontského stylu. Víno je vyrobeno ze 100 % odrudy Nebbiolo, která je zde považována za královskou révu. Rocník 2009 byl ve znamení teplejšího léta, což vínu prineslo mimorádnou zralost a bohatost, avšak s dostatecnou strukturou typickou pro Barolo. Terroir s prevahou jílu a vápence v katastru Serralunga d'Alba dodává vínu minerální komplexitu, jemné trísloviny a dlouhovekost. Vinifikace probíhá tradicními metodami s dlouhou macerací a zráním ve velkých starých sudech, což zarucuje autenticitu projevu a respekt k historii regionu.
Piémont je jednou z nejuznávanejších vinarských oblastí Itálie a Barolo je zde nejprestižnejším vínem. Místní klima je kontinentální, s chladnými zimami a teplými léty, mlhy v podzimních mesících prispívají k pomalému dozrávání hroznu. Složitost terroiru, sestávající z ruznorodých typu pud a orientací svahu, vytvárí víno s výraznou osobností. Piémont je region s dlouhou vinarskou tradicí, kde Barolo bylo po staletí podáváno na šlechtických stolech a je považováno za „víno králu a krále vín“.
K Barolu nejlépe ladí jemné, pecené maso, dušené pokrmy, zverina, hovezí ossobuco nebo tradicní piemontská jídla jako brasato al Barolo, prípadne lanýžové tagliatelle. Vynikající budou i sýry s výraznejší chutí, napríklad zralý Parmigiano Reggiano, nebo vlašské sýry typu Castelmagno.
Doporucuji víno dekantovat minimálne hodinu pred podáváním, aby se plne rozvinul jeho buket. Optimální teplota servírování je 17-19°C. Vzhledem k tomu, že rocník 2009 je zralý, ocekávejte hebké trísloviny, tóny sušených ruží, truflí, nasládlého korení a vyzrálého ovoce.
Posuňte správu svého vinného sklepa na Víno s Viniou!
Sledujte, organizujte a objevujte své Víno s přehledem.
Stáhněte si Viniou a spravujte svůj sklep v Víno jako expert!
Všechny informace, které zde vidíte o láhvi Víno Barolo Capellano - Pie Rupestris - 2009, lze automaticky přidat k vašim vlastním vínům prostřednictvím softwaru pro správu vinného sklepa Viniou jednoduše zadáním názvu vašeho vína nebo naskenováním jeho etikety. Využijte náš nástroj pro správu vinného sklepa k rychlému vytvoření a uspořádání vašich vlastních vinných karet.