Italský region Apulie, nacházející se na jihovýchodě země, je proslulý výrobou ikonických vín, která mají označení DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), což je nejprestižnější klasifikace v Itálii. Tato vinařská oblast má středomořské klima s horkými a suchými léty a mírnými zimami, což je ideální pro pěstování vinné révy. Půdy, převážně tvořené jílem a vápencem, dodávají zdejším vínům minerální bohatství.

Apulie je především známá pro své silné a plné červené vína, vyráběná z původních odrůd, jako je Primitivo a Negroamaro. Primitivo, podobné kalifornskému Zinfandelu, produkuje robustní vína s vůní černého ovoce a krásnou tříslovinovou strukturou. Negroamaro se naopak vyznačuje chutí švestek, lékořice a někdy i slaným nádechem.

Bílá vína, ačkoli jsou méně častá, jsou také oceňována pro svou svěžest a aromata citrusů a bílých květů, převážně z odrůdy Verdeca.

Tato vína dokonale doplňují místní kuchyni bohatou na středomořské chutě, jako jsou rajčata, olivový olej a mořské plody. Jsou autentickým odrazem jedinečného terroiru Apulie a nabízejí nezapomenutelný degustační zážitek.