| Balení | Láhev (75 cl) |
|---|---|
| Typ | Víno |
| Barva | Červené |
| Ročník | 2011 |
| Země | Francie |
| Typ označení | AOC |
| Oblast | Burgundsko |
| Označení | Corton |
| Klasifikace | Grand Cru |
| Vinařství | Domaine Louis Latour |
| Cuvée | Les Perrières |
| Aktuální fáze |
Vrchol
|
*Hodnoty zobrazené zde jsou odhady poskytnuté uživateli aplikace Viniou a nepředstavují nabídku k prodeji.*
| Láhev (75 cl) | |
| 2025 | 87,92 € |
|---|
──── 🍷 ────
👉 Nebo Podrobnosti o aplikaci.
Viniou – zjednodušená správa vašeho vinného sklepa
|
Mladost
2011 - 2014
|
Zralost
2015 - 2019
|
Vrchol
2020 - 2028
|
Úpadek
2029 - 2040+
|
| Odrůda | Procento |
|---|---|
| Pinot Noir | 100 % |
Domaine Louis Latour Corton Grand Cru „Cuvée Les Perrières“ 2011 je výjimecný cervený burgundský Pinot Noir z povestné apelace Corton AOC na Côte de Beaune. Víno pochází z jedné z nejvetších burgundských Grand Cru parcel, která má díky své rozloze a rozmanitosti pud výjimecný terroir. Vinice Les Perrières nabízí Pinot Noir optimální expozici, vápencovo-jílovitou pudu bohatou na železo, což vínu dodává strukturu, eleganci a schopnost dlouhého zrání. Rocník 2011 byl ve znamení relativne chladného pocasí s vyváženými srážkami, což dalo vzniknout vínum s jemnou ovocností, delikátní tríslovinou a príznivou kyselinou. Ve sklenici se rozvíjí vune tmavého ovoce – predevším trešní a švestek – doplnená o tóny podhoubí, kuže a dotek pražených orechu z noblesního zrání v dubových sudech.
Region Bourgogne a predevším Côte de Beaune je kolébkou nejen špickových Pinot Noir, ale i nejprestižnejších Chardonnay na svete. Kontinentální klima s chladnými zimami a teplými léty, spolu s vápencovým podložím, vytvárí unikátní podmínky pro vznik komplexních a harmonických vín. Historie vinarství sahá až do stredoveku, kdy zdejší vinice spravovaly prevážne kláštery a ve 20. století reputace Grand Cru Corton dosáhla svetového vehlasu.
K tomuto stylu vína doporucuji srdecná a elegantní jídla. Skvele doprovodí tradicní burgundskou hovezí daube (bourguignon), pecenou kachnu s višnemi nebo telecí filet se žampiony. Nezklame ani v kombinaci s jemne vyzrálými sýry typu Époisses ci Comté, které podtrhnou jeho komplexnost a sametovou dochut.
Pri degustaci doporucuji víno podávat pri teplote 16–18°C, ideálne po kratší dekantaci, aby se plne rozvinulo jeho aroma i textura. Takto otevrené víno nabídne výjimecný zážitek a dá vyniknout všem nuancím svého puvodu i peclivého zrání.
Posuňte správu svého vinného sklepa na Víno s Viniou!
Sledujte, organizujte a objevujte své Víno s přehledem.
Stáhněte si Viniou a spravujte svůj sklep v Víno jako expert!
Všechny informace, které zde vidíte o láhvi Víno Corton Domaine Louis Latour - Les Perrières - 2011, lze automaticky přidat k vašim vlastním vínům prostřednictvím softwaru pro správu vinného sklepa Viniou jednoduše zadáním názvu vašeho vína nebo naskenováním jeho etikety. Využijte náš nástroj pro správu vinného sklepa k rychlému vytvoření a uspořádání vašich vlastních vinných karet.