| Balení | Láhev (75 cl) |
|---|---|
| Typ | Víno |
| Barva | Červené |
| Ročník | 2013 |
| Země | Francie |
| Typ označení | AOC |
| Oblast | Burgundsko |
| Označení | Beaune |
| Klasifikace | Premier Cru |
| Vinařství | Rapet |
| Cuvée | Beaune Clos du Roi |
| Aktuální fáze |
Vrchol
|
*Hodnoty zobrazené zde jsou odhady poskytnuté uživateli aplikace Viniou a nepředstavují nabídku k prodeji.*
| Láhev (75 cl) | |
| 2025 | 60,87 € |
|---|
──── 🍷 ────
👉 Nebo Podrobnosti o aplikaci.
Viniou – zjednodušená správa vašeho vinného sklepa
|
Mladost
2013 - 2016
|
Zralost
2017 - 2021
|
Vrchol
2022 - 2027
|
Úpadek
2028 - 2037+
|
| Odrůda | Procento |
|---|---|
| Pinot Noir | 100 % |
Beaune Clos du Roi 2013 Premier Cru z vinařství Rapet je výjimečné červené burgundské víno, které se vyrábí téměř výhradně z odrůdy Pinot Noir. Ročník 2013 se vyznačuje svěží kyselinkou a výraznou mineralitou, která podtrhuje eleganci a noblesu tohoto terroiru. Vinifikace probíhá tradičně, s důrazem na šetrné zpracování hroznů, aby se zachovala autentičnost odrůdy i původu. Dlouhé zrání ve francouzských dubových sudech přidává jemné třísloviny a dojem struktury, zatímco zachovává typickou čistotu a aromatickou komplexnost burgundských vín.
Region Côte de Beaune je považován za srdce burgundského vinařství, s bohatou historií sahající až do středověku. Klima je kontinentální, s chladnými zimami a teplým létem, což přispívá k pomalému dozrávání hroznů a tvorbě komplexních aromat. Půdy v Beaune Clos du Roi jsou kamenité, s vysokým obsahem vápence a jílu, což dává vínům výraznou mineralitu a schopnost krásně stárnout. Historie této oblasti je spojena s královským dvorem a kláštery, které stály u zrodu slavné tradice Premier Cru.
Toto víno doporučuji podávat k pečenému kachnímu prsu s višňovou omáčkou, hovězímu po burgundsku nebo jemně kořeněným pokrmům z drůbeže. Výtečně se hodí i ke středně vyzrálým sýrům jako Epoisses či Comté. Pokud hledáte regionální spojení, zkuste hovězí na červeném víně s kořenovou zeleninou, což je specialita z Burgundska, ladící s bohatostí a strukturou Beaune Clos du Roi.
K degustaci doporučuji víno dekantovat alespoň 30 minut před podáváním, aby se úplně rozvinula jeho vůně a chuť. Ideální teplota podávání je 15-17°C, což podpoří jeho jemnost, eleganci a odhalí všechny nuancené tóny červeného ovoce, koření a minerálů.
Posuňte správu svého vinného sklepa na Víno s Viniou!
Sledujte, organizujte a objevujte své Víno s přehledem.
Stáhněte si Viniou a spravujte svůj sklep v Víno jako expert!
Všechny informace, které zde vidíte o láhvi Víno Beaune Rapet - Beaune Clos du Roi - 2013, lze automaticky přidat k vašim vlastním vínům prostřednictvím softwaru pro správu vinného sklepa Viniou jednoduše zadáním názvu vašeho vína nebo naskenováním jeho etikety. Využijte náš nástroj pro správu vinného sklepa k rychlému vytvoření a uspořádání vašich vlastních vinných karet.