Bulharsko, nacházející se v jihovýchodní Evropě, je vinařskou oblastí v plném rozkvětu, bohatou na historii a rozmanitost odrůd. Země je známá svými starobylými vinařskými tradicemi, které sahají až více než 3 000 let zpět, a vyznačuje se mnoha různými terroiry, ovlivněnými kontinentálním klimatem s horkými a suchými léty, navíc k blízkosti Černého moře, které mírní teploty.
Hlavní vinařské oblasti Bulharska zahrnují údolí řeky Struma, Dunajskou nížinu, Thrácké údolí a region Černého moře. Každá z těchto oblastí přináší unikátní charakteristiky do vyráběných vín díky bohaté rozmanitosti půd, od úrodných hlín přes kamenité půdy, které podporují dobré pěstování vinné révy.
Bulharsko je známé díky svým původním odrůdám, jako jsou Mavrud, Melnik a Gamza, které nabízejí specifické chuťové profily. Kromě toho se země otevřela produkci mezinárodních odrůd, jako je Cabernet Sauvignon a Merlot, které se nyní úspěšně pěstují díky příznivým klimatickým podmínkám.
Proslulé svou kvalitou a strukturou, bulharská vína jsou stále více oblíbená mezi milovníky vína po celém světě, což činí z Bulharska nepostradatelnou vinařskou destinaci k objevování.