Pollera Nera je starobylá italská vinná odrůda, která se nejčastěji pěstuje v oblasti Ligurie, především v regionech Colli di Luni DOC a okolí La Spezia. Je ceněna pro svůj jemný aromatický profil, v němž dominují tóny červeného ovoce, zejména třešní, malin a jahod. V chuti jsou vína z této odrůdy svěží, středně plná s decentní kyselinou a sametovými tříslovinami. Typické jsou také jemné květinové nuance a lehký bylinný závěr.
Vína z Pollera Nera nejčastěji bývají vyráběna jako lehká, ovocná červená vína určená ke každodennímu pití, často i v kupáži s odrůdami Ciliegiolo a Sangiovese. Jsou vhodná například ke krátkému ležení, mladá vynikají svojí svěžestí a harmonickým charakterem. Některá vinařství experimentují i s růžovými víny z této odrůdy.
Doporučené párování zahrnuje lehké úpravy hovězího či vepřového masa, pečenou drůbež, zeleninové rizoto nebo italské těstoviny s rajčatovou omáčkou. Vína z Pollera Nera dobře doplní také polotvrdé sýry a pokrmy středozemní kuchyně.