Johanniter je moderní, rezistentní bílá odrůda vinné révy vyšlechtěná v Německu, která se postupně rozšiřuje i do vinařských regionů České republiky, především na Moravu. Víno z tohoto cépage je charakteristické čerstvým aromatickým profilem, v němž dominují tóny zeleného jablka, citrusových plodů, angreštu a frézie, často doplněné jemným minerálním podtónem. V chuti je svěží, harmonické s příjemnou kyselinou, středně plné a nabízí lehce kořenitý závěr.
Hlavními regiony pěstování Johanniteru jsou Německo (zejména Badensko), Švýcarsko a Rakousko. V Česku se s touto odrůdou setkáme zejména v oblastech, jež kladou důraz na ekologické a trvale udržitelné vinohradnictví.
Nejčastěji se Johanniter vinifikuje jako suché nebo polosuché bílé víno, které je vhodné k mladé konzumaci, ale některé šarže disponují potenciálem pro kratší zrání na lahvi. Díky své svěžesti a elegantní kyselině se skvěle snoubí s rybími pokrmy, mořskými plody, lehčími úpravami bílého masa, nebo vegetariánskými saláty. Výborně doplní také jemné kozí sýry a asijskou kuchyni s pikantními tóny.
Nizozemsko
──── 🍷 ────
👉 Nebo Podrobnosti o aplikaci.
Viniou – zjednodušená správa vašeho vinného sklepa