Chasselas je tradiční bílá odrůda révy vinné, která je velmi ceněna zejména ve Švýcarsku, Francii a také na Moravě. Vína z této odrůdy vynikají jemným, svěžím aromatem, kde se prolínají tóny zeleného jablka, hrušky, bílých květů a často i lehký minerální podtón. Na patře je Chasselas příjemně lehký, se střední kyselinkou a harmonickou, zakulacenou chutí, která někdy připomíná přehlíženou elegantnost.
Nejvýznamnějšími pěstitelskými oblastmi jsou švýcarské kantony Vaud, Valais a Ženeva, kde je Chasselas vlajkovou lodí bílých vín. Významný je rovněž region Loire ve Francii a menší výsadby se nachází i v Německu a Česku.
Vína z Chasselas bývají převážně suchá, někdy lehce polosuchá, vyrábějí se převážně jako mladá, svěží vína určená k časné konzumaci, zřídka se nechávají vyzrávat. Typickým stylem je jemně ovocité, minerální víno, výjimečně s perlivým charakterem.
K vínům z Chasselas se skvěle hodí předkrmy, ryby, plody moře, zeleninové saláty i jemné měkké sýry, jako je například švýcarské raclette.
Švýcarsko
Francie
──── 🍷 ────
👉 Nebo Podrobnosti o aplikaci.
Viniou – zjednodušená správa vašeho vinného sklepa