Malvasia di Candia je tradiční a ceněná odrůda vinné révy původem z oblasti Středomoří, která se v současnosti nejčastěji pěstuje v italských regionech Emilia-Romagna, Lazio a v některých částech Apulie. Je typická svým výrazným aromatickým profilem – ve vůni dominují tóny květin, zralých broskví, meruněk, pomerančové kůry a jemného medu, často doplněné lehkými náznaky bylin. Na patře jsou vína z Malvasia di Candia svěží, plná, často s příjemnou ovocností a jemnou kořenitou linkou, s vyváženou kyselinou a delikátním květinovým závěrem.
Z této odrůdy se vyrábějí různorodé styly vín včetně suchých, polosuchých, sladkých i šumivých variant (například Malvasia Frizzante). Právě šumivá a aromatická vína z oblasti Colli Piacentini patří mezi nejznámější.
Malvasia di Candia se skvěle hodí k pokrmům středomořské kuchyně – vyniká s jemnými rybami, mořskými plody, lehkými těstovinami s pestem či zeleninovými rizoty. Výborně doplňuje i čerstvé sýry a v případě sladších variant je vhodnou volbou k dezertům s ovocem či mandlí.