Siegerrebe je aromatická odrůda vinné révy původem z Německa, známá svou intenzivní vůní a unikátním chuťovým profilem. V aroma dominují tóny muškátu, růžových lístků, tropického ovoce, citrusů a zralých broskví. Na patře je Siegerrebe často polosladká až sladká, s jemnou kyselinkou a plným, hedvábným tělem. Víno z tohoto cépage je expresivní, harmonické a příjemně dlouhé v dochuti.
Hlavními pěstitelskými regiony jsou převážně německé vinařské oblasti, zejména Pfalz a Rheinhessen, odkud se odrůda rozšířila i do Alsaska, Švýcarska či Anglie. V České republice se Siegerrebe pěstuje ojediněle, převážně na Moravě.
Typickým stylem jsou aromatická bílá vína, často s vyšším zbytkovým cukrem, díky čemuž se hodí i pro výrobu dezertních či ledových vín. Občas se setkáme také s pozdním sběrem nebo výběrem z bobulí, což zintenzivňuje chuťový zážitek.
Ideálními partnery k Siegerrebe jsou svěží ovocné dezerty, paštiky, jemné sýry, asijská kuchyně s kořeněnými tóny či lehčí drůbeží pokrmy. Jeho aromatická komplexita vynikne i v kombinaci s foie gras nebo terinou.