Appellace Tokaj, ačkoliv je často spojována se sousední oblastí v Maďarsku, má také významnou přítomnost na Slovensku. Nachází se na jihovýchodě země a tato slovenská vinařská oblast se rozkládá na malebných kopcích, kde se kontinentální klima setkává s vlivy Karpat, což vytváří ideální podmínky pro vinařství. Půdy jsou zde převážně složené z spraše a sopečných hornin, což vínům dodává výraznou mineralitu. Typické odrůdy jako Furmint, Hárslevelu a Muškát žlutý se zde výborně daří a nabízejí výjimečně charakteristická bílá vína. Vína z Tokaje na Slovensku jsou zvláště proslulá svou vynikající schopností zrání a aromatickou složitostí, která kombinuje tóny medu, citrusů a kandovaného ovoce. Sladká vína "Tokaj" vyráběná zde, často s označením "Tokajské" pro odlišení jejich slovenského původu, jsou pokladem k objevení pro milovníky dezertních vín. Tato vinařská oblast si zaslouží pozornost jak začátečníků, tak odborníků na správu vinného sklepa, obohacující každou kolekci svou historií a jedinečnými chutěmi.