IGP Alentejo je vinařská oblast s výjimečným postavením nacházející se na jihovýchodě Portugalska, která je známá svou rozmanitostí a kvalitou svých vín. Táhne se přes osm různých podregionů, Alentejo těží z teplého a suchého podnebí s výrazným středomořským vlivem, což umožňuje optimální zrání hroznů. Rozmanité půdy, od pískovců po břidlice, poskytují minerální bohatství, které se projevuje v aromatické složitosti produkovaných vín. Alentejo je obzvláště slavné svými robustními červenými víny, často vyrobenými z původních odrůd, jako jsou Aragonês, Trincadeira a Alicante Bouschet. Tato vína jsou plná, s intenzivními tóny černého ovoce, koření a někdy i náznaky čokolády. Bílá vína si naopak udržují příjemnou svěžest s vůněmi tropického ovoce a citrusů pocházejících z odrůd, jako Antão Vaz a Roupeiro. Péče o kvalitu a autentičnost místních producentů činí z Alentejo rostoucí region, který přitahuje nadšence vína hledající jedinečné a rafinované chutě. Objevování vín z Alenteja je ponořením se do bohaté a dynamické vinařské tradice.