Apelace vín ze Sicílie, prastarého kolébky středomořského vinařství, je klenotem italské enologie. Díky slunečnému klimatu a rozmanité geografii, která sahá od zlatavých pláží po sopečné hory Etny, Sicílie nabízí jedinečný terroir vhodný pro různé odrůdy vín. Historicky ovlivněni mnoha civilizacemi, které ostrovem prošly, sicilská vína odhalují obdivuhodné bohatství a komplexnost. Sicílie je obzvláště známá svými silnými červenými víny, jako je Nero d'Avola s chutí švestek a třešní a Nerello Mascalese, který svou výraznou mineralitou připomíná sopečný terroir. Bílé odrůdy, jako Grillo a Inzolia, nabízejí svěží citrusové tóny a elegantní mineralitu, ideální pro slunečné dny. Při objevování sicilských vín mohou milovníci vína narazit i na méně známá, ale charakterem bohatá apelativa, jako je Marsala a Passito di Pantelleria, s intenzivními a sladkými chutěmi. Ať už jste začátečník hledající nové objevy, nebo zkušený znalec, Sicílie vám slibuje fascinující smyslovou cestu světem vína.