Emilia-Romagna, regionální oblast nacházející se mezi Apeninami a Pádem, je jednou z nejvíce fascinujících vinařských oblastí Itálie. Je proslulá jak svými okouzlujícími krajinami, tak výjimečnou kvalitou svých vín. Tato oblast, která těží z kontinentálního klimatu s středomořskými vlivy, je kolébkou svůdných vín jako Lambrusco, Sangiovese di Romagna a Albana di Romagna. Různorodé půdy, od jílovitých po vápenité, přinášejí jejím vínům jedinečnou rozmanitost.

Lambrusco, šumivé červené víno, je pravděpodobně tím nejemblematičtějším v této oblasti, spojující aroma červeného ovoce s osvěžující kyselinkou. Sangiovese di Romagna, příbuzný slavného Chianti, se vyznačuje tóny třešní a aromatických bylin. Co se týče Albana di Romagna, to je první italské bílé víno, které získalo prestižní označení DOCG, okouzlující chutí peckového ovoce a květinovou intenzitou.

Celkem vzato, Emilia-Romagna je nenahraditelnou vinařskou oblastí pro každého milovníka vín, nabízející bohatství stylů a chutí, které okouzlí jak začátečníky, tak zkušené znalce.