Portan je francouzský modrý moštový hrozen, vzniklý křížením odrůd Grenache Noir a Portugieser v 50. letech dvacátého století. Vína z Portanu se vyznačují tmavou, intenzivní barvou a komplexním aromatickým profilem, kde převládají tóny tmavého ovoce, zejména černého rybízu, ostružin a švestek, doplněné jemnými nuancemi koření, pepře a někdy nádechem lékořice či fialek. Na patře jsou hutná, sametová, se středními až pevnějšími tříslovinami a osvěžující kyselinou, která podtrhuje jejich šťavnatost.
Hlavní oblastí pěstování je jihofrancouzský region Languedoc, kde Portan často tvoří součást červených směsí, ale setkat se lze i s odrůdovými víny. Typické styly zahrnují mladá a ovocitá vína určená k časné konzumaci, stejně jako vyzrálejší vína vhodná ke kratší archivaci.
Portan se skvěle hodí k středomořské kuchyni, tapas, pečenému červenému masu či zvěřině. Doporučit lze i kombinaci s grilovanými lilky, sýry s ušlechtilou plísní nebo pikantnějšími úpravami drůbežího.