Červená odrůda

Svatovavřinecké je významnou modrou odrůdou révy vinné, která je hojně rozšířena především ve vinařských oblastech Moravy a jižního Slovenska. Vyznačuje se hlubokou rubínově červenou barvou a bohatým aromatickým profilem, kde dominují tóny červeného a tmavého ovoce, především višní, švestek či ostružin. Vína z této odrůdy často doprovázejí i jemné kořeněné nuance a náznaky sušených bylin.

Chuť Svatovavřineckého je svěží a ovocitá, s příjemnou kyselinou a středně plným tělem. Typická je výrazná ovocnost, harmonická tříslovina i délka dochuti. Zrání v sudu vínu dodává komplexitu a jemné tóny vanilky či kouře.

Nejčastěji se setkáváme s víny suchými, avšak mohou být vyráběna i v polosuchých či mladých svěžích stylech (například jako rosé). Svatovavřinecké se skvěle hodí k pečenému masu, zvěřině, uzeninám, tvrdým sýrům i pokrmům s výraznější omáčkou. Své místo má rovněž jako víno vhodné k tradiční české kuchyni, například k vepřové pečeni či guláši.

Hlavní regiony odrůdy Svätovavrinecké

Nebyly nalezeny žádné regiony pro odrůdu Svätovavrinecké.