Ryzlink vlašský je tradiční bílá odrůda, která se těší velké oblibě především ve střední a východní Evropě. Jeho aromatický profil je charakterizován jemnými tóny zelených jablek, hrušek, broskví a často také květinovými nuancemi, někdy doplněnými lehkým minerálním akcentem. Na patře vyniká svěží kyselinou, středně plným tělem a harmonickým závěrem, často s mandlovým dozvukem.
Hlavními oblastmi pěstování v České republice jsou zejména Morava – Velkopavlovická, Mikulovská a Slovácká vinařská podoblast. V zahraničí dominuje Ryzlink vlašský například ve Slovinsku, Rakousku či Maďarsku, kde je znám pod názvem Welschriesling.
Stylově se z Ryzlinku vlašského vyrábějí především suchá a polosuchá vína, ale vyniká také v podobě výběrů z cibéb či ledových vín s vysokým obsahem zbytkového cukru. Ideální je k lehkým předkrmům, rybám, drůbeži, těstovinám či jemným sýrům. Vyzrálejší varianty skvěle doplní i pikantnější úpravy bílých mas nebo zeleninové rizoto.