Montonico Bianco je méně známá, ale vysoce ceněná bílá odrůda vinné révy původem z oblasti Kalábrie a převážně pěstovaná v regionu Abruzzo na jihu Itálie, zejména v provinciích Teramo a Cosenza. Víno z této odrůdy je charakteristické jemnou slámově žlutou barvou a svěžím aromatem s tóny zralých jablek, citrusových plodů, bílých květů a náznaky mandlí. Chuťový profil je vyvážený, středně plný, s osvěžující kyselinou, minerálností a jemným ovocným závěrem. Montonico Bianco se využívá k výrobě suchých, lehkých i strukturovanějších vín, někdy i s lehkým zráním na jemných kalech, což zvyšuje jejich komplexitu. Objevují se také polosuché či šumivé varianty. Skvěle se hodí ke studeným předkrmům, rybím pokrmům, jemným mořským plodům, rizotu s chřestem nebo jemným sýrům typu ricotta. Díky svému svěžímu charakteru je také zajímavým partnerem k lehkým salátům a zeleninovým jídlům středomořské kuchyně.