Malvasía je aromatická a všestranná odrůda vinné révy, která se pěstuje především ve středomořských oblastech, zejména ve Španělsku, Portugalsku (Madeira), Itálii, Řecku či Chorvatsku. Profil této odrůdy se vyznačuje výraznou ovocností s tóny meruněk, broskví, pomerančových květů a medu. V chuti je Malvasía zpravidla plnější, s jemnými nuancemi tropického ovoce, někdy s dotekem muškátu nebo citrusového charakteru. Typická je také příjemná svěžest a harmonická kyselina.
Malvasía se využívá pro výrobu různých stylů vín – od lehkých suchých bílých vín přes aromatická polosuchá až sladká vína až po fortifikovaná vína, například slavné víno Madeira. Často se setkáte i s dezertními víny s vyšším obsahem zbytkového cukru, které vynikají intenzivním aromatickým profilem.
Vína z Malvasíe jsou skvělým partnerem k jemným rybím pokrmům, mořským plodům, bílým masům s ovocnými omáčkami či dezertům na bázi ovoce a mandlových těst. Sladší varianty se ideálně hodí ke sýrům typu modrý sýr a silným paštikám.
Španelsko
Portugalsko
──── 🍷 ────
👉 Nebo Podrobnosti o aplikaci.
Viniou – zjednodušená správa vašeho vinného sklepa