Sulawesi Noir je jedinečná odrůda vinné révy původem z ostrova Sulawesi v Indonésii, známá svým výrazným aromatickým a chuťovým profilem. Typicky nabízí intenzivní aroma lesního ovoce, především ostružin a černého rybízu, doplněné tóny vavřínu, černého pepře a lehkého kouře. V ústech je víno plné, s bohatou, sametovou strukturou a svěží kyselinkou, která podtrhuje jeho ovocné charaktery. Dochuť bývá dlouhá, s jemnými taniny a dotekem exotického koření.
Hlavními pěstitelskými oblastmi jsou horské svahy střední a jižní části ostrova Sulawesi, kde specifické klimatické podmínky – vyšší nadmořská výška, teplé dny a chladné noci – umožňují vznik výrazně strukturovaných vín.
Sulawesi Noir se nejčastěji vinifikuje jako suché červené víno, někdy v limitovaných šaržích i jako víno s krátkým zráním v dubových sudech, což přidává jemné tóny vanilky a cedru.
Ideálním doplňkem jsou pokrmy z grilovaného červeného masa, zvěřiny, či bohatých zeleninových ragú. Skvěle se hodí také k vyzrálým sýrům a pikantním asijským specialitám, které podtrhnou jeho komplexitu.