Červená odrůda

Javanero je jedinečný a poměrně vzácný moštový i víní hrozen, který vyniká svou všestranností a charakteristickým aromatickým profilem. Ve vůni nabízí komplexní buket s tóny zahradního ovoce, zejména zeleného jablka a hrušky, doplněný doteky citrusů a květinových akcentů, často s mírným minerálním podtónem. Chuť je svěží, vyvážená a ovocná, s příjemnou kyselinkou a jemnými nuancemi bylin, což dodává vínu eleganci a dlouhý závěr.

Hlavní pěstitelské regiony Javanera se nachází především ve střední Evropě, kde tento cépage nachází optimální klimatické podmínky, zejména v mírných až chladnějších vinicích Moravy a části Rakouska.

Javanero se využívá primárně pro výrobu suchých bílých vín, která jsou lehčího až středního těla, ale je vhodný také pro svěží cuvée a aromatická vína s vyšší kyselinou. Vybraná vína z tohoto cépage mohou být také jemně perlivá.

Doporučené párování zahrnuje čerstvé kozí sýry, rybí speciality, lehké zeleninové saláty a pokrmy z drůbežího masa. Výborně doplňuje také asijskou kuchyni s jemně pikantními tóny.

Hlavní regiony odrůdy Javanero

Nebyly nalezeny žádné regiony pro odrůdu Javanero.