Plavec je tradiční středoevropská odrůda vinné révy, která se vyznačuje svěžím, lehkým charakterem a jemnou aromatikou. Vůně je subtilní, s tóny zeleného jablka, citrusů, lehkého květnatého akcentu a náznaky bylin, což v chuti podtrhuje řízná kyselinka a jemná ovocnost. Plavec vyniká svou čistě minerální povahou a svěžestí, která jej činí velmi přístupným vínem pro každodenní pití.
Hlavními oblastmi pěstování jsou vinařské regiony Jižní Moravy, zejména okolí Mikulova a Znojemska, kde réva nachází ideální podmínky díky mírnému klimatu a vápencovému podloží. Plavec se často používá jak u jednodušších mladých vín, tak i jako součást cuvée k zvýraznění svěžesti ve směsích.
Typické styly zahrnují suchá bílá vína s lehkým tělem, nižším obsahem alkoholu a výraznou kyselinkou. Nejlépe vyniká jako mladé víno. Doporučuje se podávat k jemným rybím pokrmům, mořským plodům, svěžím letním salátům nebo lehkým sýrům, kde podtrhne delikátnost pokrmů a nabídne harmonický chuťový zážitek.