Zilavka je tradiční bílé odrůdové víno původem z regionů Hercegoviny v Bosně a Hercegovině, kde zaujímá dominantní postavení mezi místními bílými hrozny. Víno z odrůdy Zilavka je známé svým svěžím, minerálním charakterem a lehkým zelenožlutým odstínem. Aromatický profil tohoto vína je výrazný a rozpoznatelný – typické jsou tóny zeleného jablka, citrusových plodů, vinného květu a lehkých bylinek, s často patrnými minerálními podtóny díky specifickému vápenatému půdnímu složení tamní oblasti.
Na patře je Zilavka suchá, harmonická, s příjemnou svěžestí, středním tělem a decentní kyselinkou, která podtrhuje ovocný charakter vína. Některé selekce a zrání v dubových sudech mohou přinést jemné tóny vanilky či lískového oříšku. Nejčastější styl je však čistě suché, svěží víno určené ke konzumaci jako mladé, i když některé varianty dobře zrají v lahvi.
Doporučené párování zahrnuje mořské plody, lehčí pokrmy z drůbeže, grilovanou zeleninu, jemné sýry nebo středomořské předkrmy. Zilavka díky své univerzálnosti skvěle doplňuje rozmanitou gastronomii.