Plant de Blanc je méně známá, avšak historicky významná odrůda bílého vína, která se nejčastěji pěstuje v západní Francii, zejména v regionu Sud-Ouest a částečně na pravém břehu Loiry. Typická vína z tohoto cépage se vyznačují svěží aromatikou, ve které dominují tóny citrusového ovoce, zeleného jablka a někdy i květinové nuance. V chuti jsou vína lehká, s výraznější kyselinou, minerálním charakterem a jemným závěrem připomínajícím čerstvé bylinky.

Plant de Blanc se nejčastěji využívá k výrobě suchých bílých vín, která jsou svěží a dobře pitelná. V některých případech se míchá s jinými lokálními odrůdami pro větší komplexnost, vzácněji pak může být použita i k výrobě šumivých vín tradiční metodou.

Díky své svěžesti a výrazné kyselině se Plant de Blanc perfektně hodí k mořským plodům, grilovaným rybám, čerstvým kozím sýrům nebo zeleninovým salátům. Skvěle doprovodí i lehké pokrmy z drůbeže nebo těstovin s bylinkovými omáčkami.

Hlavní regiony odrůdy Plant de Blanc

Nebyly nalezeny žádné regiony pro odrůdu Plant de Blanc.