Saint-Martin je vzácný vinný hrozn, který si získává pozornost díky svému unikátnímu aromatickému profilu a všestrannosti ve výrobě vína. Vůně Saint-Martinu je jemně ovocná, s tóny zralých jablek, hrušek a meruněk, doplněná jemnou květinovou notou a dotekem bílého pepře. Na patře je víno harmonické, svěží, s dobře vyváženou kyselinkou a elegantním minerálním závěrem.

Saint-Martin se nejčastěji pěstuje v chladnějších středoevropských vinařských oblastech, zejména v České republice, Rakousku a na Slovensku, kde vyniká ve vinařských podoblastech s vápenitými půdami.

Víno z odrůdy Saint-Martin se obvykle vinifikuje jako suché nebo polosuché bílé víno, lehké až středně plné, vhodné i k archivaci. Často se využívá pro mladá vína s výraznou svěžestí, stejně jako pro elegantní, komplexnější vína určená k delšímu zrání.

K doporučeným pokrmům patří drůbež, lehké úpravy ryb, čerstvé sýry a saláty, případně vegetariánské pokrmy s bylinkami. Vyniká také jako doprovod k asijské kuchyni díky své svěžesti a jemné aromatice.

Hlavní regiony odrůdy Saint-Martin

Nebyly nalezeny žádné regiony pro odrůdu Saint-Martin.

Vína na bázi Saint-Martin

Zralost

Bordeaux - Graves - 2020

Château Lamouroux - Cuvée Saint Martin
Láhev (75 cl)