Keratsuda je zajímavá, méně známá odrůda révy vinné, která si postupně získává pozornost milovníků neobvyklých bílých vín. Tento cépage je typický svou světlou zlatavou barvou a výrazným aromatickým profilem, ve kterém dominují tóny citrusových plodů, bílé broskve a květinových nuancí, především akátu a jasmínu. V chuti je víno zpravidla svěží, s vyváženou kyselinkou a středně plným tělem, které je často doprovázeno jemnými mineralitami a lehkým mandlovým závěrem.
Keratsuda se nejčastěji pěstuje v severních oblastech Řecka, především v regionech Makedonie a Thesálie, kde je využívána k výrobě suchých i polosuchých bílých vín. Typické styly vín z této odrůdy jsou mladá, svěží vína pro okamžitou spotřebu, ale některé exkluzivní partie mohou dobře vyzrávat i několik let v láhvi, čímž rozvíjejí komplexnější aroma a chuťové vrstvy.
Ideálními gastronomickými partnery jsou mořské plody, grilované bílé ryby, jemné sýry a lehké saláty s bylinkovým zálivem. Keratsuda se též skvěle snoubí s pokrmy středomořské kuchyně, zejména s pokrmy na bázi zeleniny a olivového oleje.