Clayette je raritní bílá odrůda vinné révy, která vyniká svým svěžím aromatickým profilem. Ve vůni dominují citrusové plody doplněné o jemné tóny zeleného jablka, hrušky a květinových nuancí. Na patře je víno z odrůdy Clayette zpravidla svěží, s příjemnou kyselinkou, středně plným tělem a delikátními minerálními podtóny. Dochuť bývá čistá a delší, často s kořenitým závěrem.
Hlavními regiony, kde se tato odrůda pěstuje, jsou především Burgundsko, s důrazem na oblast Mâconnais, ale také se objevuje v některých menších apelacích východní Francie.
Víno vyrobené z odrůdy Clayette se typicky vinifikuje jako suché, mladé a svěží bílé víno, které maximálně zdůrazňuje svůj primární ovocný charakter. Někdy lze nalézt i varianty s lehkým zráním na kvasnicích pro doplnění komplexity.
Ideálními pokrmy k párování jsou jemné ryby, mořské plody, dochucené zeleninové saláty či měkké sýry. Skvěle doplní také asijskou kuchyni nebo lehké pokrmy z drůbeže.