Adiane je zajímavá a stále vzácnější odrůda vinné révy, která si získává uznání u vinařů i milovníků vína zejména díky svému jedinečnému aromatickému a chuťovému profilu. Ve vůni dominuje kombinace svěžích citrusových plodů, bílých květů a něžných tónů tropického ovoce, podpořených jemnými minerálními nuancemi. V chuti je víno harmonické, středně plné s vyváženou kyselinou, která zdůrazňuje limetkovou a broskvovou svěžest, přecházející do delšího, elegantního závěru s dotekem bylin.
Adiane se pěstuje především v jihozápadní Francii, zejména v oblastech Gascogne a některých regionech kolem Pyrenejí, kde chladnější večery přispívají k uchování šťavnatosti a aromatičnosti odrůdy. Typickým stylem jsou suchá bílá vína, která kladou důraz na čistotu a expresivitu primárních aromat, občas se setkáme i s výraznějšími, ovocnými cuvée nebo jemně perlivými variantami.
Doporučené snoubení zahrnuje mořské plody, grilované ryby, lehké saláty a kozí sýry. Vhodný je také ke středomořské zelenině, sushi či jemně kořeněným pokrmům.