Gargollassa je velmi vzácná a původní odrůda červeného vína pocházející z ostrova Mallorca ve španělském souostroví Baleáry. Profil aroma této odrůdy je charakteristický tóny červeného a černého ovoce, především třešní a ostružin, které jsou doplněné o jemné kouřové nuance, bylinné akcenty a dotek koření. V chuti je Gargollassa harmonická, středně plná s jemnými tříslovinami a svěží kyselinou, což ji činí velmi elegantní a dobře pitelnou.
Gargollassa se nejčastěji pěstuje na Mallorce, zejména v oblastech DO Pla i Llevant a DO Binissalem. Vína z této odrůdy se často vyrábějí jako odrůdová, někdy také v cuvée s dalšími lokálními nebo mezinárodními odrůdami. Typické styly zahrnují ovocná, suchá červená vína, která jsou vhodná jak pro mladou konzumaci, tak pro zrání na sudu.
Ideální párování zahrnuje středomořské pokrmy, grilované červené maso, zvěřinu a vyzrálé sýry. Výborně doplňuje také pokrmy s bylinkami nebo bohatší zeleninová jídla tradiční pro region Mallorky.