Persanne je vzácná a málo známá modrá odrůda révy pocházející ze Savojska, zejména z oblastí údolí Maurienne a Isère v jihovýchodní Francii. Vína z Persanne se vyznačují sytě rubínovou barvou a komplexním aromatickým profilem s tóny tmavého bobulového ovoce, jako jsou ostružiny, borůvky a černý rybíz, doplněné o jemné kořenité, květinové a někdy i minerální nuance.
Chuťový profil je strukturovaný a harmonický, s výraznější tříslovinou, svěží kyselinkou a dlouhou minerální dochutí. Vyzráváním se mohou objevit tóny sladkého koření, kůže či ušlechtilého dřeva.
Hlavní vinařské regiony pro pěstování Persanne jsou vinice Savojska, zejména apelace Saint-Jean-de-Maurienne, kde se často vinifikuje jako jednodruhové víno nebo vstupuje do cuvée s jinými lokálními odrůdami.
Typické styly zahrnují suchá a středně plná červená vína, která jsou vhodná k archivaci a časem získávají na komplexitě.
Doporučené kombinace: dušená hovězí masa, jehněčí, zvěřina, plněné papriky, sýry s modrou plísní a husté zeleninové pokrmy. Vyniká rovněž s regionálními savojskými specialitami.