Minella je méně známá autochtonní odrůda vinné révy pocházející z italské Sicílie. Jejím poznávacím znamením je jemný, svěží aromatický profil s tóny zralých jablek, hrušek, citrusových plodů a náznakem bylin, často doplněný minerálním charakterem díky vulkanickému původu půd kolem Etny. Chuťově jsou vína lehká až středně plná, s živou kyselinou, decentní ovocností a příjemnou slaností v závěru.
Minella se nejčastěji pěstuje na východních svazích Etny, konkrétně v provinciích Catania a Messina, kde specifické mikroklima a půdní podmínky dodávají vínům charakteristickou osobitost. Typickými styly jsou suchá bílá vína, čistě odrůdová nebo ve směsích, jež vynikají svou svěžestí a elegancí. Výjimečně lze potkat i oxidativně zrající nebo lehce šumivá vína.
Minella se skvěle hodí ke středomořské kuchyni – k mořským plodům, grilovaným rybám, zeleninovým rizotům i čerstvým kozím sýrům. Důraz na jemnost a minerální tóny předurčuje vína z této odrůdy také k pairingům se sushi či carpacciem z tuňáka.