Grand Manseng je bílá réva původem z jihozápadní Francie, která vyniká svou komplexností a schopností vyjádřit terroir. Ve víně nabízí bohatý aromatický profil, kde dominují tóny kandovaného ovoce, citrusů, zralých broskví a často i exotických plodů s jemnými náznaky medu a koření. V chuti je suchý nebo polosuchý, s výraznou, svěží kyselinou a plným tělem. Typické jsou dlouhé minerální dozvuky a velmi dobrá struktura, díky níž má potenciál dobře zrát.
Hlavní pěstitelské oblasti zahrnují apelace Jurançon a Pacherenc du Vic-Bilh v Pyrenejích Atlantských, kde se Grand Manseng často používá jak ve sladkých, tak v suchých stylech vín. Sladká vína typu moelleux nebo liquoreux vynikají výraznou ovocností a rovnováhou mezi cukrem a svěží kyselinou.
Ideálními pokrmy k vínům z Grand Manseng jsou foie gras, vyzrálé sýry typu Comté či Roquefort, dále exoticky kořeněná jídla, bílé maso s ovocnými omáčkami a samozřejmě dezerty z ovoce. V suché variantě dobře doprovází mořské plody i lehké rybí pokrmy.
Francie
──── 🍷 ────
👉 Nebo Podrobnosti o aplikaci.
Viniou – zjednodušená správa vašeho vinného sklepa