Reichensteiner je bílá moštová odrůda, která vznikla v Německu křížením odrůd Müller-Thurgau, Madeleine Angevine a Calabreser Froehlich. Profil aroma je svěží, s tóny zeleného jablka, hrušky a bílých květů, někdy doplněný lehkým minerálním nádechem či citrusovými akcenty. Chuť vína je zpravidla jemná, ovocná, velmi harmonická s příjemnou kyselinkou, která podporuje jeho svěžest a čistotu dojmu.
Hlavní regiony pěstování se nacházejí v Německu (zejména Porýní-Falc a Hesensko), Nizozemsku, Velké Británii a Švýcarsku. V posledních letech odrůda získává oblibu také ve středoevropských vinařských oblastech, kde vyniká odolností vůči klimatickým výkyvům.
Nejčastěji se Reichensteiner používá k výrobě suchých či polosuchých bílých vín, která jsou určena pro mladou konzumaci. Často je využíván také při výrobě cuvée a perlivých vín díky své svěžesti a aciditě.
Doporučené párování zahrnuje pokrmy z drůbeže, čerstvé ryby, lehké těstoviny, saláty i měkčí sýry, kde jemnost a ovocnost vína krásně doplní strukturu a chuť pokrmu.