Vidal je hybridní bílá odrůda, která vznikla křížením odrůd Ugni Blanc (Trebbiano) a Rayon d'Or. Má svůj původ ve Francii, ale největší úspěch slaví především v Kanadě, zejména v provinciích Ontario a Québec, kde se používá především pro výrobu ledových vín (Icewine). Profil této odrůdy je charakterizován intenzivními ovocnými a květinovými tóny; typické jsou aroma citrusových plodů, meruněk, ananasu, broskví a často také jemné nuance medu. Na patře nabízí Vidal vysokou kyselinku, svěžest a výraznou ovocitost, která je v případě sladkých ledových vín podtržena medovou a občas lehce kořenitou dochutí.
Hlavní produkční oblastí je kromě Kanady také severovýchod Spojených států (New York, Michigan). Stylově se z Vidalu vytváří suchá, polosuchá, ale hlavně sladká vína, především slavná ledová vína s harmonickou kyselinkou a komplexní chutí. Doporučené párování zahrnuje u suchých verzí mořské plody nebo lehké saláty, u ledových vín potom foie gras, vyzrálé sýry nebo ovocné dezerty – ideální volba pro slavnostní příležitosti.
──── 🍷 ────
👉 Nebo Podrobnosti o aplikaci.
Viniou – zjednodušená správa vašeho vinného sklepa