Blaufränkisch je ušlechtilá odrůda červeného vína, která je ceněna pro svůj výrazný aromatický i chuťový profil. Typické jsou intenzivní tóny tmavého ovoce, především ostružin, višní a švestek, často doplněné jemnými nuancemi koření, bylin, někdy i pepře a subtilního dubového charakteru v závislosti na zrání. Na patře nabízí vína Blaufränkisch svěží kyselinu, středně plné tělo a pevné, ale jemné třísloviny, které umožňují vínu dobře zrát.
Hlavními regiony pěstování jsou Rakousko – zejména Burgenland, dále Maďarsko (známý jako Kékfrankos) a Slovensko (Frankovka modrá). V menší míře se pěstuje také v Německu, Chorvatsku či Česku, především na jižní Moravě.
Blaufränkisch se prezentuje jak ve svěžích ovocných stylech s kratším zráním, tak v robustních, komplexních vínech s delším ležením v sudech. Vhodné je rovněž pro výrobu cuvée.
Nejlepší chuťové zážitky nabízí v kombinaci s pečeným masem, zvěřinou, tmavým drůbežím, grilovanou zeleninou nebo vyzrálými sýry. Výborně doprovodí i jídla s lehce pikantní úpravou.
──── 🍷 ────
👉 Nebo Podrobnosti o aplikaci.
Viniou – zjednodušená správa vašeho vinného sklepa