Darnekuša je vzácná a autochtonní odrůda červeného vína pocházející z chorvatského ostrova Hvar a menších částí Dalmácie. Vína z Darnekuši jsou známá svým světlejším rubínovým odstínem a elegantním aromatickým profilem. Typicky odhalují tóny červeného ovoce, především třešní, malin a jahod, doprovázené jemnými bylinnými a květinovými nuancemi, často s nádechem středomořských bylin a minerální svěžestí díky kamenitému terroiru regionu.
Na patře jsou vína Darnekuša středně plná, s jemnou tříslovinovou strukturou a osvěžující kyselinou. U mladých vín převládají ovocné a květinové chutě, zatímco delším zráním získávají komplexnější tóny, například koření a podrost.
Darnekuša se pěstuje výhradně v limitovaných vinicích na Hvaru, většinou na vyšších stráních s chudými půdami a dostatkem slunce. Typické jsou lehčí, ovocná červená vína, která se konzumují mladá, vzácněji se produkují ve stylu Reserva.
Skvěle se hodí k pokrmům z grilované ryby, lehkým masům, středomořské kuchyni či ovčím sýrům. Její delikátní charakter doplňuje pokrmy na bázi zeleniny i lehké těstoviny.