Bílé víno

Bogdanuša je autochtonní bílá odrůda vinné révy pocházející z chorvatského ostrova Hvar. Vína z této odrůdy jsou známá svou světlou, slámově žlutou barvou a čistým profilom. V aromatickém projevu převládají jemné květinové tóny, doplněné o ovocné nuance zeleného jablka, hrušky či citrusových plodů. Ve chuti je Bogdanuša lehká až středně plná, s osvěžující kyselinou a minerálním závěrem, který odráží jedinečné vápencové podloží hvarských vinic. Nejvýznamnější oblastí pěstování je centrální část ostrova Hvar, především okolí obcí Svirče, Vrbanj a Jelsa.

Vína bývají nejčastěji suchá, tichá a skvěle vystihují středomořský charakter regionu. Mladá vína vynikají svěžestí a čistotou, zatímco s delším zrání získávají komplexnější strukturu. Bogdanuša se ideálně hodí k mořským plodům, grilovaným rybám, čerstvým salátům a lehkým sýrům. Vynikající je i v kombinaci s pokrmy středomořské kuchyně, jako jsou risotta a zeleninové předkrmy. Optimální teplota podávání je 8–10 °C.

Hlavní regiony odrůdy Bogdanuša

Nebyly nalezeny žádné regiony pro odrůdu Bogdanuša.