Pošip je význačný chorvatský bílý hrozen, který se nejčastěji pěstuje na ostrově Korčula v Dalmácii, ale také se rozšířil do dalších částí Středomoří. Typický aromatický profil tohoto vína nabízí intenzivní vůně citrusů, sušených fíkových listů, bylin a někdy i akátového květu. Na patře je Pošip suché, svěží, s výraznou mineralitou, středním až plnějším tělem a vynikající vyvážeností kyselin a alkoholové síly. Často lze nalézt tóny meruněk, broskví a lehce oříškové nuance.
Víno Pošip se produkuje převážně jako suché, mladé víno, které vyniká svojí čistotou a ovocností. Existují však i barikové varianty s jemnějšími, vanilkovými tóny a komplexnější strukturou. Stále častěji se také setkáte s víny zrajícími na kalech, která přináší větší hloubku a krémovost.
Doporučuje se podávat k rybím pokrmům, středomořským plodům moře, kuřecím specialitám, jemným těstovinám, salátům i čerstvým kozím a ovčím sýrům. Odvážnější párování lze zvolit například s asijskou kuchyní díky jeho svěžesti a aromatické vyspělosti.