Bílé víno

Plavec Žuti je tradiční odrůda vinné révy s původem na Balkáně, která se významně uplatňuje zejména ve vinařských oblastech východního Chorvatska, severního Srbska a částečně také na jižním Slovensku. Typický aromatický profil této odrůdy se vyznačuje svěžestí a jemnými tóny citrusového ovoce, zeleného jablka, zralé hrušky a lehkými květinovými nuancemi. V chuti je Plavec Žuti příjemně lehký, s nižší až střední kyselinou, ovocnou svěžestí a nenáročným, harmonickým dozvukem.

Vína z této odrůdy jsou většinou suchá, někdy i polosuchá, a jsou určena k přímé konzumaci v mladém stavu. Objevují se jako jednoodrůdová vína i v kupážích, často ve stylu svěžích, lehkých letních vín s nižším obsahem alkoholu. Plavec Žuti je ideální pro výrobu příjemných stolních vín, která osloví široké spektrum konzumentů.

Doporučené gastronomické párování zahrnuje jemné ryby, drůbež, zeleninové saláty, lehčí těstovinové pokrmy a mladé sýry. Výborně se hodí také k pokrmům balkánské kuchyně, jako jsou pljeskavica či čerstvé sýrové pomazánky.

Hlavní regiony odrůdy Plavec Žuti

Nebyly nalezeny žádné regiony pro odrůdu Plavec Žuti.