Frankovka je významná červená odrůda révy vinné, která se těší velké oblibě zejména ve střední Evropě. Vyznačuje se intenzivním aromatickým profilem s tóny ostružin, višní, švestek a často i lehkým kořenitým nádechem připomínajícím černý pepř či skořici. Chuť je středně plná, svěží, s výraznou ovocností, jemnou tříslovinou a příjemnou kyselinou, která zajišťuje dobrou pitelnost i potenciál k archivaci.
Mezi hlavní vinařské oblasti, kde se Frankovka pěstuje, patří Morava, především oblast Velkopavlovická, dále Rakousko (kde je známá jako Blaufränkisch), Maďarsko a Slovensko. Typickými styly vín jsou mladá ovocitá vína, ale rovněž strukturovanější, sudem vyzrávané varianty s větší komplexitou a delším závěrem.
Doporučené snoubení s pokrmy zahrnuje tradiční českou i evropskou kuchyni – pečená masa, drůbež, zvěřinu, těstoviny s masovými omáčkami nebo středně zralé sýry. Výrazná ovocnost a příjemná svěžest Frankovky výborně doplňuje i lehce pikantní úpravy jídel.