Červená odrůda

Alexandrouli je unikátní gruzínská odrůda vinné révy, známá svým elegantním aromatickým a chuťovým profilem. Ve vůni se projevují tóny červených bobulovin, zejména třešní a malin, doplněné náznaky černého rybízu a jemným bylinným podtónem. Chuť je středně plná, s vyváženou kyselinou a jemnými tříslovinami, které vínu dodávají příjemnou strukturu a dlouhou dochuť s dotekem sladkého koření a sušených švestek.

Odrůda se nejčastěji pěstuje v západní Gruzii, především v regionu Lečchumi a Rača, kde se těší oblibě díky svému charakteru a schopnosti vyjadřovat terroir. Typickými styly vín z Alexandrouli jsou suchá, polosuchá a polosladká červená vína, často se vyrábí i tradiční metodou ve qvevri, což vínu propůjčuje komplexnost a jemné minerální tóny.

K vínům z Alexandrouli se výborně hodí jídla z grilovaného jehněčího, zvěřiny nebo vyzrálých sýrů. Lze je také kombinovat s pokrmy typickými pro gruzínskou kuchyni, jako je khachapuri, či s jídly s lehce pikantní omáčkou.

Hlavní regiony odrůdy Alexandrouli

Nebyly nalezeny žádné regiony pro odrůdu Alexandrouli.