Červená odrůda

Tavkveri je tradiční gruzínská odrůda modrého vína, která se nejvíce pěstuje v regionu Kartli na východě Gruzie. Typický aromatický profil tohoto vína zahrnuje svěží tóny červeného ovoce, zejména třešní a malin, doprovázené lehkými květinovými nuancemi a náznaky koření. Na patře jsou vína Tavkveri středně plná s dobře vyváženou kyselinou, měkkými tříslovinami a jemným ovocným charakterem, který často připomíná lesní ovoce.

Vína z odrůdy Tavkveri se vyrábí v několika stylech – od suchých a lehkých červených až po svěží růžová vína. V tradičních kvevri (hliněných amforách) mohou vznikat i komplexnější, strukturovanější červená vína s výraznější hloubkou a zemitými tóny. Tavkveri je často používán i jako blendovací odrůda pro zvýšení svěžesti ve směsných vínech.

Pro párování se Tavkveri výborně hodí ke středomořské kuchyni, pečenému drůbežímu, lehkým masům (např. telecí), vepřovému nebo pokrmům z grilu. Skvěle doplní i sýry střední intenzity či pokrmy se šťavnatými rajčaty a čerstvými bylinkami.

Hlavní regiony odrůdy Tavkveri

Nebyly nalezeny žádné regiony pro odrůdu Tavkveri.