Bílé víno

Chinuri je tradiční gruzínská odrůda vinné révy, která se pěstuje především v regionu Kartli, zejména v okolí města Gori. Tento bílý hrozen je ceněn pro svou výjimečnou svěžest a minerální charakter. Aromatický profil vín z odrůdy Chinuri zahrnuje jemné tóny bílých květů, zeleného jablka, citrusů, hrušky a často i nádech bylinek a mandlí. Chuť je svěží, živá, s výraznou kyselinou a lehce minerálním podtextem, což dodává vínům eleganci a vyváženost.

Hlavní vinařské oblasti jsou Kartli a částečně také Kakheti. Chinuri je často využívána k výrobě suchých bílých vín, ale tradičně se v Gruzii vyrábí i metodou kvevri, kde vína získávají komplexnější strukturu a jemné třísloviny díky kontaktu se slupkami.

Typická suchá bílá vína Chinuri jsou skvělým doprovodem k pokrmům ze sladkovodních ryb, mořským plodům, drůbeži, lehkým salátům i gruzínským sýrovým specialitám, například chačapuri. Výrazná kyselina tohoto vína perfektně ladí s jemnějšími a lehce kořeněnými pokrmy.

Hlavní regiony odrůdy Chinuri

Nebyly nalezeny žádné regiony pro odrůdu Chinuri.